brasserie kazematten Ieper  
  HOME          FOTO'S          HISTORIEK          RESERVATIES          CONTACT  
 

HISTORIEK

 
     
 
 

Deze ondergrondse ruimtes of 'souterrains' werden gebouwd rond 1685, volgens de plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Ze dienden eeuwenlang als krijgsbakkerij voor het garnizoen van de vesting. In de voorbije 100 jaar maakten de ruimtes heel wat mee. Tijdens WO I richtten de Britse troepen de bomvrije ruimtes in als hoofdkwartier, verblijf- en rustplaatsen, drukkerij,... De Kazematten werden tijdens de Tweede Wereldoorlog erg belangrijk als schuilplaats voor de Ieperse bevolking. In vrediger tijden was er een ijsfabriek, champignonkwekerij, kaasrijperij,...

Het nieuwe onthaalcentrum De Kazematten bestaat uit 5 grote zalen die met veel respect voor de bouwgeschiedenis gerestaureerd en aangepast werden voor hedendaags en polyvalent gebruik. Je vindt er een stijlvolle brasserie, onder de vleugels van brouwerij Sint-Bernardus uit Watou, waar je van streekbieren of een hartige hap kan genieten. Er is een grote vergaderzaal, geschikt om infoavonden, spreekbeurten of andere bijeenkomsten te organiseren. In zaal 4 en 5 werd het interpretatiecentrum 'Tien eeuwen Ieperse vestingen' ingericht. Je kan er uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Ieperse vestinglandschap met zijn unieke cultuurhistorische getuigenissen, en van de prachtige natuur die er zich, zo dicht bij de historische binnenstad, kon ontwikkelen.
Na de kennismaking met het vestinglandschap in het interpretatiecentrum, kan je vanuit de Kazematten vlot de hoge wal op de vesting bereiken en de vestingroute starten.